11 tips til et højere stofskifte

Af Eskil Schilling

Du har hørt det mange gange – stofskifte – men hvad er det? Det er den proces, der omdanner den mad du spiser til den energi der holder hele kroppens maskineri i gang, bevægelse og varme. Stofskifte foregår i kroppens celler f.eks. dine muskler og organer, og er resultatet af hvad der også kaldes “at brænde kalorier”. Stofskifte er populært sagt, hastigheden din krops motor kører med

Basal-stofskiftet (eller hvile stofskiftet) er den stofskifte hastighed eller mængde kalorier kroppen skal bruge for at holde de basale kropslige funktioner som f.eks. dit hjerteslag, åndedræt, muskelspænding mv. Det er den hastighed din motor kører når du ligger stille eller sover. Basal stofskiftet står for op til 75 procent af kroppens energi eller kalorieforbrug.

Her er nogle tips til hvordan du kan forøge dit stofskifte. Jo flere af disse du kan indbygge i din hverdag, jo flere kalorier vil du forbrænde i løbet af dagen. Jo mere energi eller kalorier du bruger i løbet i af dagen, jo lettere vil det være for dig at holde vægten nede eller tabe dig.

 1. Spis altid morgenmad. Hvis du springer morgenmaden over, sender du samtidig et signal til kroppen om at du sulter, fordi der er gået 12-16 timer siden du sidst fik mad (hvis du eller ikke spist lige før du gik i seng). Kroppen beskyttere sig mod sult ved at sænke stofskiftet. Husk godt med protein og sunde fedtstoffer for at sende gode måthedssignaler til din krop og hjerne.
 2. Spis tidligere på dagen. Det viser sig at man kan tabe sig ved simpelt hen at spise en fornuftig morgenmad, en god solid frokost og et mindre aftensmåltid. Aftensmad bør spises så tidligt som muligt, helst mindst fire timer før sengetid.
 3. Spis aldrig mindre end 1200 kalorier (5000 Kj) om dagen. Mindre er som regel ikke nok til at dække dit basale behov og det vil sænke dit stofskifte.
 4. Spis gerne mellemmåltider, f.eks. fuldkornsrugbrød med protein f.eks. kødpålæg eller ost, frugt eller grønsager, det giver brændstof til stofskiftet. Mellemmåltider forhindrer også at du bliver for sulten. Jo mere sulten du er, jo sværere er det at kontrollere hvad og hvor meget du spiser.
 5. Spis flere fuldkornsprodukter, mere protein, mere frugt, flere grønsager og mere sundt fedt f.eks. jumfru olivenolie. Proteiner, sundt fedt og langsomme kulhydrater sætter skub i stofskiftet ved at fortællge din krop og hjerne at ernæringstilstanden er god og du ikke behøver spare på noget.
 6. Brug kroppen rigtig meget. lav noget motion f.eks. cykling, svømning, løb, aerobic, styrketræning hver dag. Glem alt om to gange om ugen. Vores krop er designet til at være aktiv – hver dag, hele dagen. Er vi det, stiger vores stofskifte og du får det så godt.
 7. Udover din daglige motion så gå en lille tur på 10-20 minutter efter frokost eller tidligt på aftenen. Det hjælper med at øge dit stofskifte yderligere.
 8. Styrk dine muskler med vægttræning. Stærke muskler er aktivt væv, der sender dit stofskifte i vejret. Også når du ikke træner. Mænd, der fra naturens hånd har større og stærkere muskler end kvinder, har af samme årsag et højere stofskifte end kvinder,
 9. Find situationer i det daglige hvor du kan forøge dit fysiske aktivitetsniveau. Parker så langt væk fra forretningen som du kan, i stedet for bruge tid på at finde en plads lige ved siden af indgangen. Brug trapper i stedet for elevator og rulletrapper, stå af et stoppested før du skal af. Find eller genfind den “hårde” måde at gøre nogle af dagligdagens aktiviteter på.
 10. Undgå det daglige forbrug af alkohol. Alkohol indeholder masser af energi , som du skal forbrænde før du forbrænder noget andet og oven i hatten stimulere det appetitten.
 11. Drik vand i stedet. Det er fint hvis du kan drikke 8 glas om dagen. Tag en flaske vand med dig i tasken så du altid kan tage en slurk når du har lyst. Sodavand, juice og andre sukker drikke er totalt overflødige kaloriebomber, der med et snuptag indhenter de kalorier du møjsommeligt har sparet tidligere.

Leave A Comment