Slank med fedt og protein

Kan man blive slank af at spise kød uden kartofler, pålæg uden brød og fisk uden ris?

Tilsyneladende og endda mere end på den fedtfattige som vi alle er opdraget til at følge. Den populære Atkin kur, der går under et hav af navne men med fællesnævner af at være ekstremt kulhydratfattige, rige på protein og fedt, virker – og rigtigt godt endda.

Det er resultatet af to nye videnskabelige undersøgelser, der ikke blot frikender den kontroversielle diæt men oven i købet siger at den er mindst lige så effektiv som en traditionel fedtfattige slankekur. Bekymringer om at det høje indtag af fedtstoffer, som sundheds og ernæringskyndige i årtier har advaret mod skulle give en forhøjet risiko for hjertekarsygdomme, fandt undersøgelserne heller ikke belæg for, snarere tværtimod. Den ekstremt kulhydratfattige men fede og proteinrige kost gav sundere blodfedtprofiler end den traditionelle fedtfattige.

Dr. Atkins teori er at kulhydratrige fødevarer som f.eks. brød, ris, pasta, kartofler, stivelsesrige grønsager, frugt og sukker overstimulerer produktionen af insulin. Der hæmmer forbrændingen af kroppens fedtdepoter, stimulerer appetit og sult og deponeringen af fedt i fedtdepoterne. Hvis man undgår disse fødevarer og i stedet spiser relativt ubegrænsede mængder af fedt og protein, vil kroppen bruge sine fedtdepoter som energi og samtidig vil man opleve mindre sult, mere energi (efter en uges tid på kuren) og mere tilfredshed.

Dr. Atkins bog “The diet revolution” er med over 20 millioner eksemplarer verdens mest solgte slankebog, og mange berømtheder sværger til kuren. Men skeptikere har der aldrig været mangel på, specielt fordi kuren ligger op det modsatte af hvad de altid har prædiket.

Men de to undersøgelser – der er publiceret i det anerkendte The New England Journal of Medicine, er de første, der har lavet kliniske test af kuren. Og de ligger til den allerede store mængde dokumentation, der igennem årende har vist at den fedtfattige tilgang ikke nødvendigvis er den mest effektive, hvis man skal af med de overflødige kilo.

I den ene undersøgelse tabte personerne, der fulgte den kulhydratfattige kost sig mere efter tre og seks måneder i forhold til personer på en fedtfattig, kulhydrat rig kost. Men efter et år var vægttabet nogenlunde ens på ca. 6-7 kg. for begge grupper. Men gruppen på den kulhydratfattige kost havde flere forbedringer i nogle af risikofaktorerne for hjertekarsygdomme som højere HDL (gode kolesterol) og lavere triglycerid koncentration i blodet, og det på trods af at de havde spist masser af fedt.

I den anden undersøgelse tabte de personer, der kun fik 30 gram kulhydrat om dagen, hvilket svarer til to kartofler og en halv skive rugbrød, ca. 6 kg i løber af seks måneder sammenlignet med ca. 2 kg. i gruppen der spiste en kalorie begrænset kost med kun 30 procent af energien fra fedt. Også her var der et fald i risikofaktorer for hjertekarsygdomme.

I begge undersøgelser skriver forskerne, som man jo skal, at de var udført på med en lille begrænset forsøgsgruppe, varigheden var kort og at der er brug for yderligere undersøgelser for at af eller bekræfte resultaterne.

The New England Journal of Medicine: A Randomized Trial of a Low-Carbohydrate Diet for Obesity. A Low-Carbohydrate as Compared with a Low-Fat Diet in Severe Obesity.

Copyright Eskil Schilling 2003

Leave A Comment