Skjulte kødkilder i kosten

Skjulte animalske ingredienser

Hvad har wienerbrød, vingummi, ost og vitaminpiller med hinanden at gøre, jo de kan alle indeholde skjulte animalske ingredienser og tilsætningsstoffer.

F.eks. indeholder de fleste former for slik konsistensmidlet gelatine der også kan findes i is, kager, desserter og enkelte yoghurt produkter. Det fremstilles ved udkogning af ben, brusk og huder fra slagterier. Mange kosttilskud og vitaminer er også indkapslet i gelatine.

Ved fremstilling af ost brugers osteløbe, der kan være udvundet af kalvemaver og emulgatorer, der anvendes når fedt og vand skal blandes, kan komme fra æggeblommer.

Glycerol eller spisefedtsyrer (f.eks. stearinsyre), der bl.a. findes i is, kiks og kager kan også være fremstillet af animalske fedtstoffer. Og til fremstilling af wienerbrød og tebirkes anvender bageren rullemargarine, der kan være fremstillet på basis af fiskeolie.

Nogle tilsætningsstoffer er fremstillet af insekter som carmider eller shellac (E120 og E904). Andre er fremstillet ud fra dyr f.eks. svin eller okse. Fra E-Nummerbogen, har vi fundet denne liste over tilsætningsstoffer der er eller kan være fremstillet af dyr.

E-nummerNavn
E 120Carmider (Carminsyre, Cochenille)
(fremstilles af insekt).
E 304Ascorbylstearat.
E 422*Glycerol
E 431Polyoxyethyken (40) stearat
E 432*Polyoxyethyken (20) sorbitanmonolaurat (Polysorbat 20)
E 433*Polyoxyethyken (20) sorbitanmonooleat (Polysorbat 80)
E 434*Polyoxyethyken (20) sorbitanmonopalmitat (Polysorbat 40)
E 435*Polyoxyethyken (20) sorbitanmonostearat (Polysorbat 60)
E 436*Polyoxyethyken (20) sorbitantristearat (Polysorbat 65)
E 445Glycerolestere af fyrreharpiks
E 470aNatrium-, kalium- og calciumsalte af fedtsyrer
E 470b*Magnesiumsalte af fedtsyrer
E 471*Mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472a*Eddikesyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472bMælkesyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472c*Citronsyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472dVinsyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472e*Mono- og diacetylvinsyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472fBlandede eddike- og vinsyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 473*Saccharoseestere af spisefedtsyrer
E 474Saccharoseestere i blanding med mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 475*Polyglycerolstere af fedtsyrer
E 476Polyglycerolpolyricinoleat
E 477Propylenglycolestere af fedtsyrer
E 479bTermisk oxideret sojaolie omsat med mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 481Natriumstearoyllactylat
E 482Calciumstearoyllactylat
E 483Stearyltartrat
E 491*Sorbitanmonostearat (SPAN 60)
E 492*Sorbitantristearat (SPAN 65)
E 493*Sorbitanmonolaurat (SPAN 20)
E 494*Sorbitanmonooleat (SPAN 80)
E 570Fedtsyrer
E 626Guanylsyre
E 627Dinatriumguanylat
E 628Dikaliumguanylat
E 629Calciumguanylat
E 630Inosinsyre
E 631Dinatriuminosinat
E 632Dikaliuminosinat
E 633Calciuminosinat
E 634Calcium-5′-ribonucleotider
E 635Dinatrium-5′-ribonucleotider
E 904Shellak (fremstillet af insekter)

Bemærk!
Gelatine er pr. definition et levnedsmiddel – ikke et tilsætningsstof, og har derfor ikke et E-nummer. E-nummeret gælder for hele EU området, så du kan også bruge listen på varer importeret fra EU-lande og når du rejser i EU.Kilde: E-Nummerbogen af Orla Zinck og Torben Hallas-Møller, Aschehoug 1996

Copyright kostklinikken Eskil Schilling 2003

Leave A Comment