De skjulte kødkilder

Hvad har wienerbrød, vingummi, ost og vitaminpiller med hinanden at gøre, jo de kan alle indeholde skjulte animalske ingredienser og tilsætningsstoffer.

F.eks. indeholder de fleste former for slik, is, kager og desserter konsistensmidlet gelatine. Det fremstilles ved udkogning af ben, brusk og huder fra svine og oksekød. Mange kosttilskud og vitaminer er også indkapslet i gelatine.

Ved fremstilling af ost brugers osteløbe, der kan være udvundet af kalvemaver og emulgatorer, der anvendes når fedt og vand skal blandes, kan komme fra æggeblommer.

Glycerol eller spisefedtsyrer (f.eks. stearinsyre), der bl.a. findes i is, kiks og kager kan også være fremstillet af animalske fedtstoffer. Og til fremstilling af wienerbrød og tebirkes anvender bageren rullemargarine, der kan være fremstillet på basis af fiskeolie.

Nogle tilsætningsstoffer er fremstillet af insekter som carmider eller shellac (E120 og E904). Andre er fremstillet ud fra dyr f.eks. svin eller okse. Fra E-Nummerbogen, har vi fundet denne liste over tilsætningsstoffer der er eller kan være fremstillet af dyr.

E-nummer

Navn

E 120 Carmider (Carminsyre, Cochenille)
(fremstilles af insekt).
E 304 Ascorbylstearat.
E 422* Glycerol
E 431 Polyoxyethyken (40) stearat
E 432* Polyoxyethyken (20) sorbitanmonolaurat (Polysorbat 20)
E 433* Polyoxyethyken (20) sorbitanmonooleat (Polysorbat 80)
E 434* Polyoxyethyken (20) sorbitanmonopalmitat (Polysorbat 40)
E 435* Polyoxyethyken (20) sorbitanmonostearat (Polysorbat 60)
E 436* Polyoxyethyken (20) sorbitantristearat (Polysorbat 65)
E 445 Glycerolestere af fyrreharpiks
E 470a Natrium-, kalium- og calciumsalte af fedtsyrer
E 470b* Magnesiumsalte af fedtsyrer
E 471* Mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472a* Eddikesyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472b Mælkesyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472c* Citronsyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472d Vinsyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472e* Mono- og diacetylvinsyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 472f Blandede eddike- og vinsyreestere af mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 473* Saccharoseestere af spisefedtsyrer
E 474 Saccharoseestere i blanding med mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 475* Polyglycerolstere af fedtsyrer
E 476 Polyglycerolpolyricinoleat
E 477 Propylenglycolestere af fedtsyrer
E 479b Termisk oxideret sojaolie omsat med mono- og diglycerider af spisefedtsyrer
E 481 Natriumstearoyllactylat
E 482 Calciumstearoyllactylat
E 483 Stearyltartrat
E 491* Sorbitanmonostearat (SPAN 60)
E 492* Sorbitantristearat (SPAN 65)
E 493* Sorbitanmonolaurat (SPAN 20)
E 494* Sorbitanmonooleat (SPAN 80)
E 570 Fedtsyrer
E 626 Guanylsyre
E 627 Dinatriumguanylat
E 628 Dikaliumguanylat
E 629 Calciumguanylat
E 630 Inosinsyre
E 631 Dinatriuminosinat
E 632 Dikaliuminosinat
E 633 Calciuminosinat
E 634 Calcium-5'-ribonucleotider
E 635 Dinatrium-5'-ribonucleotider
E 904 Shellak (fremstillet af insekter)

 

Bemærk!
Gelatine er pr. definition et levnedsmiddel - ikke et tilsætningsstof, og har derfor ikke et E-nummer. E-nummeret gælder for hele EU området, så du kan også bruge listen på varer importeret fra EU-lande og når du rejser i EU.

Kilde: E-Nummerbogen af Orla Zinck og Torben Hallas-Møller, Aschehoug 1996

Copyright kostklinikken Eskil Schilling 2003

 

Kom godt i gang med Atkin få vores startpakke, klik her og læs videre...

Få målt dit stofskifte
Nu kan du hurtigt og præcist få målt dit stofskifte og få nøjagtige tal for, hvor meget du skal spise hver dag, læs mere...

Få sendt brochure klik her og få sendt vores brochure..