Fakta om Stofskifte

Stofskifte er de kropslige processer, der omdanner mad til energi for at holde kroppen kørende og give brændstof til dagens aktiviteter. Kroppen laver energi ved, at nedbryde kulhydrater, fedt og protein (og alkohol) ved hjælp af ilt. Dit totale stofskifte - eller totale daglige energi forbrug - udgøres af den energi målt i kalorier (eller kiloJoule), der behøves for at vedligeholde kroppens funktioner, til daglige aktiviteter (arbejde og fritid) og den energi der bruges på træning og motion.

Dit hvilestofskifte, eller RMR (resting metabolic rate), er det antal kalorier din krop forbrænder for at holde gang i vitale kropslige funktioner som hjerteslag, hjernefunktion, nervefunktion og åndedrag. Det er det antal kalorier en person ville forbrænde i vågen, men hvilende, tilstand i løbet af en hel dag. Hvilestofskiftet svarer typisk til 70-75% af en persons totale stofskifte. Hos personer, hvis aktivitetsniveau er begrænset eller f.eks. sengeliggende patienter i et hospital, udgør hvilestofskiftet op til 100% af det daglige energiforbrug.

Derudover kan en persons hvilestofskifte forandre sig, som følge af vægttab eller vægtøgning, styrketræning, sygdom og andre faktorer

Stofskiftet varierer meget blandt personer, der ligner hinanden

Personer med samme højde, vægt, alder og køn
RMR = hvilestofskifte.

Beregnet RMR, kcal/dag

1714

1740

1743

1744

1743

Faktisk (målt) RMR, kcal/dag

1263

1523

1778

1979

2152

Figuren viser forskellen mellem beregnet og målt hvilestofskifte (RMR). Beregningen giver næsten samme resultat, mens en individuel måling viser store forskelle. Hvis person A eller B fulgte en kost der var baseret på beregningen, ville de sandsynligvis tage på i vægt, C ville være vægtstabil mens D og især E ville tabe sig. E kunne faktisk tillade sig at spise lidt mere end de andre i gruppen og stadig tabe sig.

Forskning viser at individuelt stofskifte ikke kan fastsættes med sikkerhed på basis af tabeller eller formler med udgangspunkt i højde, vægt, alder, køn. Undersøgelsen er baseret på sunde normale individer (1).

1) Foster, G. et al. (1988). Resting Energy Expenditure, Body Composition, and Excess Weight in the Obese. Metabolism, 37(5), 467-472.

 

Vil du vide mere? Læs spørgsmål og svar her...

Få målt dit stofskifte, kontakt os og bestil tid nu..

Har du fået tid til en måling. Se her hvordan du bedst forbereder dig..

Lær alt om vægttab
På vores slankekursus får du kørekort til din egen krop. Du lærer hvad der fungerer når du skal tabe dig og hvordan du skal gribe det an, og holde den vægt, som du har det bedst med, læs mere her

Få sendt brochure klik her og få sendt vores brochure..

Tilbage til stofskiftemåling...