Stofskifte måling
Spørgsmål og Svar

Hvorfor skal jeg måle mit hvilestofskifte?

Hvilestofskiftet varierer fra person til person og afhænger af mange faktorer, som f.eks. kropssammensætning, energiindtag, stress, medicin og rygning. Undersøgelser viser at hos kvinder med samme alder, vægt og højde varierer hvilestofskiftet med næsten 900 kcal. (3800 kJ) om dagen. Alle har deres eget unikke stofskifte, og den eneste måde at finde det, er ved at få det målt.

Hvorfor skal kende mit stofskifte?

At kende sit stofskifte kan hjælpe dig med at leve et sundere liv og sammensætte et personligt unikt kostprogram, der er tilpasset dig. Måling af dit stofskifte vil fortælle dig hvor meget energi i form af kalorier eller kilojoule din krop forbrænder hver dag. Når du har det tal, vil du også vide hvor mange kalorier du kan spise hver dag og samtidig tabe dig, vedligeholde vægten eller tage på.

Hvor ofte bør jeg måle mit stofskifte?

Hvis du vil tabe dig eller træner styrketræning anbefales det, at du får målt dit stofskifte hver tredje uge eller hver gang din vægt forandrer sig med 2,5 kg eller 5 procent af din kropsvægt. Vægttab og mindre energiindtag kan sænke dit stofskifte. Ved at måle dit stofskifte kan du tilpasse din kost, så den passer med de forandringer der er sket i din krop. Det er også en god ide at få en måling hvis din vægt har låst sig fast og du ikke kan komme videre i dit vægttab.

Hvordan skal jeg forberede mig på målingen?

Dit hvilestofskifte (forbrænding i hvile) bør foretages i stille omgivelser og du bør være afslappet og sidde behageligt under testen.

Målingen kan foretages på hvilket som helst tidspunkt så længe en af de følgende to måle procedurer følges.

Minimale betingelser for at du kan modtage en korrekt måling er følgende:

  • Undgå mad, drikke (undtagen vand) og motion i mindst 4 timer før testen.
  • Undgå koffein i mindst 3 timer før testen.
  • Undgå kosttilskud eller medicin der indeholder ephedrin, psoduefedrin, Ma Huang eller andre stimulanser i mindst 2 timer før testen.
  • Undgå nikotin mindst 1 time før testen.

Optimale måle betingelser er, når du ikke har spist eller drukket noget, der indeholder energi eller koffein og ikke har trænet eller dyrket motion 8-12 timer forud for målingen.

  • Før målingen bør du sidde og slatte af i mindst 10-15 minutter.
  • Selve målingen varer maksimalt 10 minutter.
  • Efter målingen tager det omkring 15-20 at gennemgå resultatet.

Du kan også få foretaget målingen på andre tidspunkter i løbet af dagen hvor forholdene ikke er ideelle, men dit stofskifte vil så være lidt højere afhængig af hvilken type aktivitet du har foretaget og hvornår du spiste dit forrige måltid. En Amerikansk undersøgelse viste af den gennemsnitlige forskel mellem RMR målt om morgenen (efter en nats faste) sammenlignet med RMR målt om eftermiddagen (mindst 4 timer efter et måltid) kun var 100 kcal. (420 kJ) om dagen.

Stofskiftet er forskelligt for alle og er påvirket af mange faktorer. Derfor er det vigtigt at måle det regelmæssigt hvis man f.eks. ønsker at tabe sig. Stofskiftet kan variere fra dag til dag og inden for den samme dag. Derfor er det vigtigt at måle det under de samme betingelser, samme tidspunkt på dagen, i samme position og helt afslappet. Hvis det er normalt for dig at ryge, indtage koffein eller kosttilskud er det derfor vigtigt at du tager det med som en del af din daglige rutine.

Hvad er forskellen på at måle og beregne hvilstofskiftet?

I over 80 år har sundhedsprofessionelle holdt sig til beregningsmetoder der giver resultater, der kan være 30-35% procent forkerte. Med KostKlinikkens højteknologiske måleudstyr, kan vi let og præcist måle hvilestofskiftet og give præcise tal for hvor mange kalorier (dvs. hvor meget energi) en person forbrænder dagligt.

Hvordan bruger jeg min måling?

På KostKlinikken™ hjælper vi dig med at beregne dit daglige energibehov og omregne det til kulhydrater, protein og fedt. Du kan også få hjælp til at sammensætte dine måltider, så de passer med dit energi og næringsstofbehov.

Jeg har fået lavet to målinger og fik forskellige resultater, hvorfor?

Der er mange faktorer der spiller ind på hvilestofskiftet, inklusive motion, indtagelse af mad og drikkevarer, stress og aktivitetsniveau. Sørg for at tage begge målinger under de samme omstændigheder.

Har rygning nogen indflydelse på målingen?

Nikotin er en stimulans, der forøger stofskiftet. Det er bedst at holde sig fra rygning inden målingen. Enhver stimulans som f.eks. koffein, nogen former for medicin og visse kosttilskud, vil midlertidigt forøge stofskiftet.

Hvor lang tid tager målingen?

Selve målingen tager mindre end 10 minutter. Derudover skal du regne med sidde og slappe af 10-15 minutter inden målingen.

Hvad koster målingen?

Se prislisten her. Derudover kan der tilkøbes andre ydelser som f.eks. kostvejledning baseret på måleresultaterne.

Hvor kan jeg blive målt?

Du kan se adresser for måleklinikker på www.kostklinikken.dk eller ringe på tlf. 61676790.

Hvordan gør jeg mit stofskifte hurtigere?

Dit stofskifte er unikt og vil forandre sig i forhold til din vægt, kropssammensætning og alder. Træning, især styrketræning, kan også forøge dit stofskifte. Der samme gælder for visse stimulanser som feks koffein og nikotin.

Jeg har tabt mig. Hvorfor er mit stofskifte lavere?

Det er helt normalt at stofskiftet falder når du taber dig. Stofskiftet afhænger af din totale krops masse (din krops vægt). Når du taber dig vil din kropsmasse blive mindre og din krop vil bruge mindre energi på at opretholde sine basale funktioner. Styrke træning kan forøge din magre kropsmasse (din muskelmasse), og dermed forøge dit stofskifte. Muskler er aktivt væv og forbrænder meget energi, selv når de hviler.

Jeg træner meget og mit stofskifte er ikke steget, hvorfor?

Konditionstræning som f.eks. aerobic, løb og cykling, forbrænder mange kalorier under selve aktiviteten, men har ikke nogen væsentlig effekt på dit hvilestofskifte. De kalorier du forbrænder mens du træner vil hjælpe dig med, at balancere de kalorier du spiser. Styrketræning forbrænder færre kalorier under selve træningen, men forøger muskelmassen, hvilket fører til en generel forøgelse i stofskiftet. Muskler er aktivt væv der forbrænder meget energi, selv når de hviler. Fedtvæv brænder meget få. Det bedste er, at kombinere konditions og styrketræning for dermed at få fordelene af dem begge.

Hvordan ved jeg at målingen er korrekt

Vores måleudstyr er testet og sammenlignet mod de almindelige anerkendte målemetoder (2,3) og har vist sig at være lige så præcis.

Ændrer hvilestofskiftet sig over tid?

Stofskiftet varierer fra person til person og forandrer sig over tid. Dit stofskifte er bestemt af din kropssammensætning (mængde af muskler og fedt), kropsvægt, alder og køn. Forandringer i din vægt, i kropssammensætning og alder har derfor indflydelse på dit stofskifte.

Hvad betyder det tal, der vises i målingen?

Det tal der vises i displayet er dit hvilestofskifte (RMR - resting metabolic rate). RMR er det antal kalorier som din krop forbrænder dagligt når du hviler eller er meget lidt fysisk aktiv. For de fleste repræsenterer hvilestofskiftet op til 75 % af deres daglige energibehov. Andre aktiviteter som f.eks. arbejde, fritidsbeskæftigelse, husholdning, motion og træning udgør resten af dagens samlede energiforbrug. Din RMR måling hjælper med at bestemme hvor meget energi du bør spise for at nå dine mål og regulere din vægt.

Hvad er stofskifte?

Stofskifte er den mængde energi målt i kalorier eller kilojoule, som din krop forbrænder hver dag. Kroppen laver energi ved at nedbryde kulhydrater, fedt og protein ved hjælp af ilt. Stofskifte inkluderer hvilestofskifte (RMR), almindelig daglig aktivitet (arbejde, husholdning og fritid) samt motion og træning. Stofskiftet variere fra person til person og forandrer sig fra tid til anden. Dit stofskifte afhænger af din kropssammensætning (mængde af muskler og fedt), din kropsvægt, alder og køn. Regelmæssig målinger af dit hvilestofskifte, vil hjælpe dig med, at balancere den energi du indtager, med den du rent faktisk forbruger.

Hvad er hvilestofskifte

Hvilestofskifte (RMR resting metabolic rate) er den mængde energi målt i kalorier (kcal.) eller kilojoule (kJ), som din krop forbrænder i hvile med lidt eller ingen aktivitet. Hvilestofskiftet udgør op til 75 procent af den energi som du forbrænder dagligt.

For første gang nogensinde kan du hurtigt, let og præcist få målt dit stofskifte og få præcise tal for hvor meget du skal spise hver dag, for at nå dine mål

De fleste, inklusive sundhedsprofessionelle, anslår hvilestofskiftet ved hjælp af beregningsformler, der kan være meget upræcise over for den enkelte. Forskning har vist at over - eller under estimering af hvilestofskiftet kan give fejlberegninger på op til 900 kalorier om dagen (1), hvilket kan betyde op til 0,5 kg. vægtstigning om ugen. Hvilestofskiftet kan meget præcist fastlægges ved at måle den mængde ilt en person forbruger. Ved hjælp af denne metode, der kaldes indirekte kalorimeteri, er den mængde ilt, der forbruges et præcist mål for den mængde kalorier en person i hvile dagligt forbruger. Når først hvilestofskiftet er fastsat er det forholdsvist let at fastlægge hvilken mængde kalorier, der kræves for at nå et bestemt vægt mål.

Ved præcist at måle hvilestofskiftet hver gang der sker et fald eller en stigning i ens vægt (på 2,5 kg eller 5% af kropsmassen), og justere kalorie eller energi indtaget og forbruget i forhold til det, har man et effektivt redskab til at nå sine mål.

Indtil for nylig har det været besværligt, dyrt og ude for rækkevidde for de fleste, at få målt hvilestofskiftet. Men nu, ved hjælp af den nyeste teknologi, er det muligt for alle, at få en enkelt, præcis og hurtig måling af sit hvilestofskifte, og dermed få endnu bedre mulighed for at planlægge kosten så den passer til en selv.

(1) Foster, G. et al. (1988). Resting Energy Expenditure, Body Composition, and Excess Weight in the Obese. Metabolism, 37(5), 467-472.

(2)Nieman, D., Trone, G. & Austin, M. (2001, October). Validation of a new handheld device for measuring resting metabolic rate [Abstract]. North American Association for the Study of Obesity.

(3) Melanson, E., Coehlo, L., Tran, Z., Haugen, H., Kearney, J.T., Hill, J. (January 2003). Validation of Hand-Held Indirect Calorimeter [Abstract] Presented at Nutrition Week 2003.

 

 

På denne side

Fakta om Stofskifte læs mere om stofskifte her..

Få målt dit stofskifte, kontakt os og bestil tid nu..

Få sendt brochure klik her og få sendt vores brochure..

Tilbage til stofskiftemåling...